ΤΑ ΟΧΤΩ ΒΗΜΑΤΑ

Το αρχαίο σύστημα πνευματικής εξέλιξης που ονομάζεται Γιόγκα, δίνει τη ευκαιρία στον καθέναν να απελευθερωθεί από τους προγραμματισμούς και περιορισμούς του νου – κυρίως μέσα από το διαλογισμό.

Σύμφωνα με τον Πατάντζαλι (300 π.Χ - 500 μ.Χ.), βιώνει κανείς πνευματική ολοκλήρωση όταν παύουν οι εναλλαγές του νου.  Το πνεύμα είναι καθαρή συνειδητότητα, χωρίς καμία διαταραχή ή ενόχληση. Μοιάζει με τη θάλασσα όταν είναι απόλυτα ήρεμη και τόσο καθαρή ώστε μπορεί κανείς να δει μέχρι το βυθό.  Ο νους αντίθετα, είναι γεμάτος κύματα και διακυμάνσεις που προκαλούνται από εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα.  Έτσι, είναι δύσκολο να βιώσουμε το κέντρο της ύπαρξής μας.  Πνευματική ανάπτυξη είναι λοιπόν η διαδικασία της σταδιακής μείωσης της ποσότητας και της ευρύτητας αυτών των κυμάτων ώστε να μπορούμε, μέσα σ’ αυτήν την απόλυτη γαλήνη, να βιώσουμε τον πραγματικό μας Εαυτό.  Στη Βίβλο ο Θεός προστάζει «Μείνε ακίνητος και γνώρισε ότι είμαι Θεός».

Χωρίς αμφιβολία, δεν είναι εύκολο αλλά είναι ίσως η δυσκολότερη απ’ όλες τις ανθρώπινες προσπάθειες.  Όμως, η αυτοπραγμάτωση είναι ο ύψιστος στόχος της ζωής πάνω στη γη.  Δεν υπάρχει μεγαλύτερος σκοπός για τον άνθρωπο από το να «γνωρίσει τον εαυτό του».

Το οχτώ βήματα της Γιόγκα είναι ο προοδευτικός εξαγνισμός του νου.  Ο Πατάντζαλι εξηγεί πως "όταν η άγνοια διαλύεται από συστηματική άσκηση των τεχνικών της Γιόγκα, τότε αποκτούμε πνευματική διάκριση".

Αυτές οι τεχνικές, χωρίζονται σε οχτώ μέρη ή βήματα, από τα οποία σταδιακά ελέγχουμε το νου:

1. Έλεγχος της συμπεριφοράς (ΥΑΜΑ)
  2. Άσκηση πειθαρχίας (ΝΙΥΑΜΑ)
  3. Έλεγχος του σώματος (ΑSΑΝΑ)
  4. Έλεγχος της αναπνοής και της βιοενέργειας (ΡRΑΝΑΥΑΜΑ)
  5. Έλεγχος των αισθήσεων (ΡRΑΤΥΑΗΑRΑ)
  6. Συγκέντρωση (DΗΑRΑΝΑ)
  7. Διαλογισμός (DΗΥΑΝΑ)
  8. Έκσταση - Ένωση με το Θεό (SΑΜΑDΗΙ).

Βλέπουμε εδώ ότι τα πέντε πρώτα βήματα ελέγχουν παράγοντες εκτός του νου ενώ τα τελευταία τρία ελέγχουν τον ίδιο το νου.