Τα πάντα στη δημιουργία έχουν την δική τους εσωτερική αξία. Αυτό είναι το συμπέρασμα των yogis. Οι άσανας έχουν εμπνευστεί από τον φυσικό κόσμο σαν μια πρόσκληση να κατανοήσουμε την αλήθεια αυτή.

Πάρτε για παράδειγμα τη στάση του πολεμιστή. Ηεπίδραση της asana αυτής δεν περιορίζεται στο σωματικό επίπεδο , δηλαδή στη ενδυνάμωση των νεύρων, των μυών και των κοκκάλων, αλλά και στο νοητικό επίπεδο όπου γεμίζει το νου με ποιότητεςόπως γενναιότητα και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές μάχες της ζωής.

Αυτό το συστατικό είναι μοναδικό στις γιογκικές ασκήσεις. Σε αντίθεση μεάλλες μορφές άσκησης που περιορίζονται μόνο στο σωματικό επίπεδο, οι άσανας αποτελούν εργαλείο για αλλαγή στο τρόπο σκέψης, απόκτηση εσωτερικής ισορροπίας και απελευθέρωση από το άγχος επιδρώντας κατευθείαν στη πηγή της έντασης , δηλαδή το νου.

Αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος , ο θυμός, η αμφιβολία, η θλίψηεκδηλώνονται στο φυσικό σώμα ως κακή κυκλοφορία του αίματος ,υπολειτουργία
του ενδοκρινικού συστήματος , και αποθήκευση τοξίνων στο σώμα. Με λίγα λόγια τα αρνητικά συναισθήματα κλέβουν πολύτιμη ενεργεία και τη νοητική μας ηρεμία.
Από την άλλη, θετικά συναισθήματα όπως η ειρήνη, η αγάπη, το θάρρος, η χαρά και η πίστη συντελούν στην ανάπτυξη και δημιουργία. Φέρνουν καλή κυκλοφορία αίματος, καλή λειτουργία του εντέρου, χαλάρωση και γενική καλή φυσική και νοητική κατάσταση. Η αλληλεπίδραση αυτή πρακτικά σημαίνει ότι η καλή υγεία απαιτεί την συνεργασία τόσο του νου όσο και του σώματος. Βέβαια αυτό εύκολα λέγεται αλλά πιο δύσκολα υλοποιείται, καθώς δεν υπάρχει κάποιος διακόπτης για να απομονώνουμε τα αρνητικά συναισθήματα και τις αρνητικές νοητικές μας συνήθειες.
Οι yoga άσανα αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο επηρεάζοντας τα λεπτότεραστρώματα της ύπαρξης μας (νοητικό και συναισθηματικό) μέσω του σώματος. Οι άσανα επιδρούν κατευθείαν στη νοητική ακαμψία που η αμφιβολία και η ηττοπάθεια καλλιεργούν.

Κάθε γιογκική άσκηση λοιπόν αντανακλά και μια συγκεκριμένη ποιότητα όπωςσυμπόνια ,αποδοχή ,αποφασιστικότητα, θάρρος.
Καθώς η άσκηση επαναλαμβάνεται, σταδιακά η αντίστοιχη ποιότητα εδραιώνεται μέσα μας έως ότου γίνει μια νέα συνήθεια. Θυμηθείτε το ρητό. Προσέξτε τη συμπεριφορά σας γιατί γίνεται συνήθεια, προσέξτε τις συνήθειες σας γιατί γίνονται ο χαρακτήρας σας, προσέξτε το χαρακτήρα σας γιατί γίνεται το πεπρωμένο σας. Οι περισσότεροι ασκούμενοι στη γιόγκα έχουν βιώσει την αλήθεια αυτού του ρητού καθώς αυτό που ξεκίνησε για αυτούς σαν μια σωματική άσκηση κατάληξε σε μια νέα αντίληψη και κατανόηση της ζωής.

Προσωπικά έχοντας διδάξει γιόγκα έχω δει τη ψυχοθεραπευτική επίδραση τωνάσανα στους μαθητές μου. Στη δική μου πρακτική έχω παρατηρήσει μια προοδευτική μετακίνηση προς τη νοητική διαύγεια και αυξημένη αυτοπεποίθηση.

Η θεραπεία μέσω της γιόγκα είναι σαν να έχεις ένα ψυχοθεραπευτή και έναφυσιοθεραπευτή στο σπίτι σου, χωρίς το κόστος.

Αν και η καλύτερη πρακτική είναι να χρησιμοποιήσει ο ασκούμενος τη διαίσθηση του ώστε να έχει προσωπική εμπειρία μέσα από την καρδιά και το μυαλό του για την κάθε άσανα, η συναισθηματική και νοητική επίδραση τους είναι σε γενικές γραμμές η ακόλουθη:

Εμπρόσθιες κάμψεις- αποδοχή, ταπεινότητα, παράδοση

Κάμψεις προς τα πίσω- αυτοπεποίθηση, ικανότητα του να συγχωρείς, συμπόνια
Δυναμικές στάσεις- ευελιξία, οργανωτικότητα, θετικότητα, ζωτικότητα
Όρθιες στάσεις-γείωση, διεκδητικότητα, επιμονή, αποδοχή
Αντεστραμμένες στάσεις- διαύγεια, εγρήγορση, πίστη, νέα προοπτική, ακινησία
Στάσεις ισορροπίας- υπομονή, ανεκτικότητα, νοητική ισορροπία, ηρεμία
Στροφές- εξυπηρετικότητα, προσαρμοστικότητα, πειραματισμός
Στηρίξεις στα χέρια- αποφασιστικότητα, αυτάρκεια, δύναμη
Στάσεις ενδυνάμωσης κορμού- πειθαρχία, δύναμη θέλησης, γενναιότητα,συγκέντρωση
Στάσεις χαλάρωσης- μη προσκόλληση, δεκτικότητα, ευγνωμοσύνη,γαληνη
Οι άσανα είναι μεγάλοι δάσκαλοι. Μέσω των άσανα μαθαίνουμε να είμαστεευέλικτοι, χαλαροί απέναντι στις προκλήσεις της ζωής, να γελάμε με τα λάθη μας αλλά και να γινόμαστε αποφασιστικοί όταν χρειάζεται. Η καλλιέργεια της αρετής μέσω των άσανα φέρνει αποτελέσματα διαρκείας που δεν αποτυγχάνουν όταν το σώμα αποτυγχάνει. Μας βοηθά να κινηθούμε στη ζωή με εσωτερική στάση και με δεκτικό σώμα και νου, επιτρέποντας στη γιόγκα να μεταμορφώσει τη ζωή μας άσανα με την άσανα.