Η Γιόγκα είναι ένα ολιστικό σύστημα του "ευ ζειν", που περιλαμβάνει αναπνευστικές και σωματικές ασκήσεις, καθώς και τεχνικές χαλάρωσης, συγκέντρωσης του νου και αποτοξίνωσης.  Το μέρος των σωματικών ασκήσεων που ανήκει στον κλάδο της Χάθα Γιόγκα αποσκοπεί στη διατήρηση και βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας.  Η προσέγγιση είναι ομαλή, σταδιακή και προσαρμόσιμη, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ικανότητες του ασκούμενου.  Λόγω της μη βίαιης προσέγγισης που τη χαρακτηρίζει, είναι κατάλληλη άσκηση για άτομα κάθε ηλικίας ή επιπέδου ευλυγισίας.

Η Γιόγκα είναι ένα σύστημα που αποσκοπεί στην εξισορρόπηση του σώματος, του νου και των συναισθημάτων.  Επιβεβαιώνει το αξίωμα "Νους υγιής εν σώματι υγιεί".  Η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν εξασκήσει τις τεχνικές της Γιόγκα, βεβαιώνουν μείωση των σωματικών πόνων και της νευρικής υπερέντασης (στρες ή δυσθυμία), βελτίωση σε προβλήματα όπως αϋπνίες, αρθρίτιδα, πονοκέφαλοι, δισκοπάθεια, σκολίωση, δυσκοιλιότητα, αυχενικό σύνδρομο κ.α.

Η Γιόγκα είναι μια επιστήμη της ανθρώπινης εξέλιξης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε άτομο, ανεξάρτητα από θρησκεία ή εθνικότητα.  Είναι ένα σύστημα τεχνικών, που σκοπό έχει να βοηθήσει τον άνθρωπο να δημιουργήσει ένα κόσμο υγιή, εσωτερικής και εξωτερικής αρμονίας.

Σε προχωρημένο επίπεδο οδηγεί τον ασκούμενο από τη συνειδητή λειτουργία του νου στην υπερσυνειδητή λειτουργία, βελτιώνοντας το "γνώθι σεαυτόν" και τη σύνδεση του με το Όλον.