Η Ιστορια μας
Αγαπητοί φίλοι και συνοδοιπόροι τη Yoga,
Από το 1998, γεννήθηκε η αναγκαιότητα μετά από αρκετές συναντήσεις και συζητήσεις ανθρώπων που είχαν βιώσει τη Γιόγκα σαν ένα πολύ σημαντικό μονοπάτι εξέλιξης και διεύρυνσης της ζωής τους, να συσταθεί ένας Σύλλογος ο οποίος θα μπορούσε να υπηρετήσει τη Γιόγκα και τους ασκούμενους αυτής, με τον ορθότερο τρόπο. Μετά από μία μεγάλη ζύμωση –που διήρκεσε περίπου 10 έτη συναντήσεων και συζητήσεων– επιτεύχθηκε η ίδρυση του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδας, το 2008.
Από τότε και μέχρι σήμερα, τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια και τα μέλη του Συλλόγου προσπάθησαν να εργαστούν με ανιδιοτέλεια και αφιέρωσαν ενέργεια για την εκπλήρωση των σκοπών του με τους εξής τρόπους:
Α. Οργάνωση ετήσιων φεστιβάλ για την διάδοση της Yoga
- Στο 1ο Φεστιβάλ έγινε προσπάθεια να γίνει γνωστό στον κόσμο ότι η Γιόγκα δεν είναι μόνο αυτή που είναι ευρέως γνωστή στη Δύση, μόνο σαν Χάθα, αλλά ότι υπάρχουν και άλλα συστήματα, όπου το κάθε ένα από αυτά προσεγγίζει την εξέλιξη του ανθρώπου με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το τι ταιριάζει στον καθένα.
- Στο 2ο Φεστιβάλ έγινε μία προσπάθεια να συνεργαστούμε με επιστήμονες, ώστε να αποδειχθεί στους συμμετέχοντες η τεκμηρίωση της ωφελιμότητας της Γιόγκα μέσα από τις πρακτικές της.
- Tο 3ο Φεστιβάλ (2015) πραγματοποιήθηκε στο THE HUB EVENTS και είχε θέμα “Γιόγκα και υγεία”. Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τη θεραπευτική δυνατότητα και πρόληψη που έχουν τα συστήματα της Γιόγκα.
- Το 4ο Φεστιβάλ (2016) στο THE HUB EVENTS είχε σαν θέμα την ανάπτυξη της συνειδητότητας των ανθρώπων και επικεντρώθηκε στην καλλιέργεια και στην ανάπτυξη τόσο της συνειδησιακής όσο και της σωματικής ευεξίας και αρμονίας.
- Το 5ο Φεστιβάλ (2017) έγινε στο Πολιτιστικό κέντρο Ελληνικού. Για πρώτη φορά ένα τμήμα του ήταν υπαίθριο.
- Το 6ο Φεστιβάλ (2018) έγινε στο THE HUB EVENTS με θέμα “Πώς μπορώ να βοηθηθώ – Πώς μπορώ να βοηθήσω”.
- Τέλος το 7ο Φεστιβάλ (2019) έγινε στο TCT TERMINAL.
Όλα τα φεστιβάλ είχαν διαφανή ισολογισμό στις Ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις και είχαν συμμετοχή από 1000 έως 2500 άτομα.
Β. Διοργάνωση της Διεθνούς Ημέρας Yoga
Παράλληλα με τις διοργανώσεις των Φεστιβάλ, από το 2015 έως το 2019, διοργανώθηκαν –σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Σμύρνης– οι εορτασμοί της Διεθνούς Ημέρας Γιόγκα. Πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια διαφόρων συστημάτων της Γιόγκα με ελεύθερη προσέλευση του κοινού και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με κίρταν, ινδικό χορό κ.λπ.
Γ. Επικοινωνιακή ομπρέλα “Έτος Yoga 2014”
Το 2013, με απόφαση της ολομέλειας του Συλλόγου και τη συνεργασία του Δ.Σ. με ένα εξωτερικό γραφείο προώθησης, δημιουργήθηκε μία επικοινωνιακή ομπρέλα η οποία ονομάστηκε “Έτος Γιόγκα 2014“. Ο σκοπός ήταν να καταφέρει ο Σύλλογος να έρθει σε επαφή με περισσότερες σχολές ανά την Ελλάδα και να διευρύνει τη συνεργασία μαζί τους, ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες μιας αποτελεσματικής επίλυσης των ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο μας. Το μότο ήταν “Η ισχύς εν τη ενώσει”. Η προσπάθεια της ενωτικής μας δύναμης έφερε αποτελεσματική συνεργασία των ανθρώπων της Γιόγκα, κοινή εθελοντική δράση με στόχο την προβολή του χώρου στην Ελλάδα και την προσφορά υπηρεσίας στους συνανθρώπους μας.
Σε συνεργασία με διάφορους Δήμους, οργανώθηκαν ημερίδες “Yoga Day” με ελεύθερη προσέλευση για ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα οφέλη και τα συστήματα της Γιόγκα. Επίσης, διοργανώθηκαν φιλανθρωπικές δράσεις κατά τις οποίες οι δάσκαλοι προσέφεραν δωρεάν εργαστήρια και με το έσοδο αυτό αγοράστηκαν τρόφιμα και άλλα είδη, τα οποία προσφέρθηκαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.
Δ. Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας δασκάλων και κέντρων Yoga
Στα πλαίσια της θεσμικής κατοχύρωσης του κλάδου, έχουν γίνει προσπάθειες από τα εκάστοτε Δ.Σ. να έρθουν σε επαφή με τα διάφορα Υπουργεία και αρμόδιους φορείς, ώστε να επιτευχθεί η κατοχύρωση και η προστασία του επαγγέλματος με τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τους Εκπαιδευτές (Δασκάλους) Γιόγκα και τα κέντρα Γιόγκα, τόσο με την εφαρμογή της κείμενης Ελληνικής νομοθεσίας για τη διαπίστευση προσώπων (Εθνικό Σχέδιο Διαπίστευσης) & την πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων τους (Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων), όσο και με την εμπειρία της Ευρωπαϊκής πρακτικής και νομοθεσίας.
Συλλέχθηκαν και μεταφράστηκαν οι σχετικές με τη Γιόγκα νομοθεσίες από χώρες της ΕΕ, ώστε να έχουμε στα χέρια μας σχεδόν ένα έτοιμο νομοσχέδιο το οποίο να προτείνουμε σε περίπτωση που καταλήξουμε κάτω από ποιο Υπουργείο θα υπαγόμαστε τελικά.
Το 2019, μπήκε εμβόλιμο στο νομοσχέδιο περί επαγγελματικού αθλητισμού το θέμα της εξαίρεσης των κέντρων Γιόγκα από το πεδίο εφαρμογής του Π.Δ 219/2006 περί γυμναστηρίων. Δυστυχώς, μετά από τη λυσσαλέα αντίδραση των γυμναστών η σχετική διάταξη αποσύρθηκε.
Τέλος, σε επαφή με την Γ.Γ. Εμπορίου αποφασίστηκε η ένταξη των κέντρων Γιόγκα, ευεξίας, σεμιναρίων και εναλλακτικών θεραπειών στο Υπουργείο Ανάπτυξης και η ενσωμάτωσή τους στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την απλούστευση διαδικασιών αδειοδότησης οικονομικών δραστηριοτήτων.
Ε. Άλλες δραστηριότητες
- Ο Σύλλογος κάθε χρόνο, σύμφωνα με το καταστατικό του, προσφέρει ένα ποσό σε πάσχουσες ομάδες ή σε κέντρα υποστήριξης ως εκπλήρωση του φιλανθρωπικού του σκοπού.
- Οργανώνονται ομαδικοί διαλογισμοί για την Ειρήνη, την Ομόνοια, την Ευημερία της Ελλάδας και ολόκληρης της ανθρωπότητας.
- Διοργανώνονται επιστημονικές ημερίδες συνεργασίας με επιστήμονες για την έρευνα και την εφαρμογή των μέσων και τεχνικών της Γιόγκα που συμβάλλουν τεκμηριωμένα σε επίπεδα πρόληψης, θεραπείας, υγείας, εναρμόνισης και συνειδησιακής ανάπτυξης.