ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΟΓΚΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ανακοίνωση – Mέτρα

Αγαπητά μέλη του Συλλόγου & φίλοι της Γιόγκα,

Σε αυτήν την πρωτόγνωρα δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζουμε και επηρεάζει όλους μας, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις ανησυχίες των δασκάλων Γιόγκα, ανεξάρτητα από το αν δραστηριοποιούνται ατομικά ή ομαδικά μέσα από σχολές διαφόρων νομικών μορφών.

Να τονίσουμε ότι, μέχρι σήμερα, το επάγγελμα του δασκάλου Γιόγκα δεν έχει αναγνωριστεί από το κράτος. Υπάρχει μόνο ως ειδικό μάθημα στη Γυμναστική Ακαδημία (ΤΕΦΑΑ). Για τον λόγο αυτό, ο κλάδος μας αντιμετωπίζεται με βάση τα ισχύοντα για τα γυμναστήρια και τους λοιπούς χώρους άθλησης, και δεν μπορούμε επίσημα να προβούμε σε διεκδικήσεις προς την Πολιτεία. Ως εκ τούτου, ο Σύλλογος Γιόγκα Ελλάδας ιδρύθηκε και λειτουργεί ως Πολιτιστικός Σύλλογος –και όχι ως Επαγγελματικό Σωματείο– και ως τέτοιος μόνο έμμεσα και στα όρια των δυνατοτήτων του διαπραγματεύεται με την Πολιτεία για τη δημιουργία του Θεσμικού πλαισίου δασκάλων και σχολών Γιόγκα, ώστε να δύναται στη συνέχεια να διεκδικεί.

Η διαπραγματευτική δύναμη, η ισχύς του Σ.Γ.Ε. εξαρτάται αποκλειστικά από το πλήθος, την ενεργό συμμετοχή και τη συνεργασία των μελών του. Γι’ αυτό και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποφάσισε ομόφωνα να καλέσει εντός του επόμενου μήνα σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση όλα τα μέλη του με σκοπό την τροποποίηση του Καταστατικού, στοχεύοντας στη βελτιστοποίηση και τον εκσυγχρονισμό ορισμένων κύριων άρθρων του, σχετικά με τις προϋποθέσεις εγγραφής μελών κ.ά., δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε υπάρχοντα και εν δυνάμει μέλη μας για σύμπραξη και ενότητα.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε προτάσεις για προνόμια και οφέλη για όλα τα μέλη μας. Επιπροσθέτως, όσα νέα μέλη κάνουν την εγγραφή τους μέχρι και πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης, θα μπορούν να συμμετέχουν στις διεργασίες της.

Προς το παρόν, όμως, για να προστατεύσουμε τον χώρο της Γιόγκα από καταγγελίες, κυρώσεις και πρόστιμα που πιθανά θα μας ζημιώσουν τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και στην εικόνα του επαγγέλματός μας συνολικά, οφείλουμε να συμμορφωθούμε με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση σχετικά με τα γυμναστήρια, επειδή όπως προαναφέραμε η Πολιτεία –μέχρι τώρα– μας έχει εντάξει σε αυτό το πλαίσιο.

Οι οδηγίες από την κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, είναι:

1. Έως τις 29 Ιουνίου δεν επιτρέπεται η λειτουργία των γυμναστηρίων. Τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηρά.
  2. Αθλητές ηλικίας δεκαπέντε (15) ετών και άνω, εκτός των παραπάνω κατηγοριών, δύνανται να κάνουν χρήση ανοικτών και ελεύθερων χώρων για προπόνηση φυσικής κατάστασης και ενδυνάμωσης σε ολιγομελείς ομάδες, μέχρι πέντε (5) ατόμων, χωρίς επαφές και χωρίς μπάλες ή άλλα κοινόχρηστα όργανα, κρατώντας πάντα τις αποστάσεις που αναφέρονται στις οδηγίες ασφαλούς άσκησης της Γ.Γ.Α.  στη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Δεν αναφέρονται σε μαθήματα με πληρωμή, αλλά για χρήση ανοιχτών χωρών για προπόνηση.
  3. Τα online μαθήματα είναι απολύτως νόμιμα και ισχύει φοροτεχνικά ό,τι ισχύει για οποιαδήποτε άλλη παροχή υπηρεσίας. Όπως έχει πέσει στην αντίληψή μας, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας για τα μαθήματά τους, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τη θεωρία «μετατρέπουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και προχωράμε»!

Η τήρηση των μέτρων είναι ένδειξη σεβασμού προς ολόκληρη την κοινωνία, αλλά και προς τους μαθητές. Η συμπεριφορά του καθενός από εμάς επηρεάζει την εικόνα της Γιόγκα στη χώρα μας. Παράλληλα, όσο μπορείτε βοηθήστε τα άτομα που έχετε κοντά σας και τολμήστε να ζητήσετε βοήθεια από τους γύρω σας. Έτσι, θα δώσετε την ευκαιρία σε κάποιους να ασκήσουν τη γενναιοδωρία τους.

Η Ισχύς εν τη Ενώσει

Ευχόμαστε δύναμη, υγεία και φώτιση,
εκ μέρους του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδας
η Πρόεδρος, η Γραμματέας και τα μέλη του Δ.Σ.