ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΟΓΚΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το μέλλον χτίζεται στο παρόν!

Αγαπητά μας μέλη και δάσκαλοι της Γιόγκα,

Το μέλλον είναι στα χέρια σας!

Κάποιοι από εσάς είναι ιδιοκτήτες κέντρων Γιόγκα, άλλοι δουλεύουν σε κάποιο κέντρο ή κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα, όμως όλοι θέλουμε να μπορούμε να διδάσκουμε για πολλά χρόνια αυτό που αγαπάμε, τη Γιόγκα.

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε το επάγγελμα του δασκάλου Γιόγκα δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμη στην Ελλάδα. Η έλλειψη αυτή λοιπόν επιτρέπει κάθε είδους αυθαίρετη ερμηνεία της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Έτσι λοιπόν υπήρξαν πολλές καταγγελίες από ενώσεις γυμναστών ή/και γυμναστηριούχων στις διευθύνσεις αθλητισμού ή κοινωνικής μέριμνας των Περιφερειών, στοχεύοντας τα κέντρα Γιόγκα.

Σε αυτές τις καταγγελίες θεωρώντας –αυθαίρετα και χωρίς νομική βάση– ότι η Γιόγκα είναι σωματική άσκηση, ζητούσαν να εφαρμοστούν στα κέντρα Γιόγκα η προβλεπόμενη από το ΠΔ 219/2006 αδειοδότησή τους ως γυμναστήριο. Κάποια κέντρα Γιόγκα έκλεισαν γι’ αυτόν τον λόγο. Αυτό μας βρίσκει εντελώς αντίθετους και θέλουμε να υπάρξει άμεση ρύθμιση για την μη υπαγωγή των κέντρων Γιόγκα στο ΠΔ 219/2006.

Κύριο μέλημα του Συλλόγου είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη διαπίστευση του επαγγέλματος του Δασκάλου Γιόγκα και των κέντρων Γιόγκα, καθώς και η πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων των Δασκάλων Γιόγκα.

Γιατί να κάνουμε κάτι εμείς;

Διότι εάν δεν κάνουμε κάτι εμείς, τότε κάποιος άλλος θα το κάνει στη θέση μας και τότε θα είναι αργά!

Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, το κράτος ζητάει να υπάρχει ένας φορέας διαπίστευσης και εκπροσώπησης της Γιόγκα στην Ελλάδα. Μπορεί να μην σας αρέσει η ιδέα, όμως είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι εάν δεν το κάνουμε εμείς –στο κοντινό μέλλον– το κράτος θα δημιουργήσει από μόνο του τον δικό του φορέα.

Και εφ’ όσον οι αποφάσεις θα ληφθούν για εμάς χωρίς την ενεργή συμμετοχή μας, πιθανότατα θα δημιουργηθεί ένας φορέας βασισμένος στις προδιαγραφές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γυμναστών, των Συλλόγων των Γυμναστηριούχων και του ΤΕΦΑΑ, με αποτέλεσμα αυτοί να εκπροσωπούν τη Γιόγκα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι θα χαθεί η δυνατότητα πιστοποίησης από τις υπάρχουσες Σχολές και κατά συνέπεια να χαθούν θέσεις εργασίας για αρκετούς δασκάλους.

Το συμφέρον όλων σας είναι να συμμετέχετε σε αυτό το έργο, διότι μόνον έτσι το θεσμικό πλαίσιο θα είναι και δική σας δημιουργία. Με τη συμμετοχή σας θα είστε βέβαιοι ότι το πλαίσιο θα καλύπτει τους περισσότερους, όχι μόνο τους λίγους και πάνω από όλα ότι θα αντιπροσωπεύει τις αξίες σας και τις αξίες της Γιόγκα.

Ναι, πρόκειται για μια τεράστια δουλειά, όμως σας παρακαλούμε να το σκεφτείτε σοβαρά. Το μέλλον το χτίζουμε με τις πράξεις του παρόντος και μην ξεχνάτε ότι όταν κάνετε κάτι αλλά και όταν ΔΕΝ κάνετε κάτι, διαμορφώνετε το μέλλον σας. Άρα, η ευθύνη είναι δική σας.

Φανταστείτε να κάτσουμε μαζί, να εστιάσουμε στα κοινά μας, να αφήσουμε τα περιττά, να διαλέξουμε τις προτεραιότητες και να προχωρήσουμε έτσι βήμα-βήμα. Σίγουρα χρειάζεται κόπο, καλή διάθεση και συμβιβασμούς, όμως όταν θα το ολοκληρώσουμε θα βιώσουμε χαρά και ευτυχία επειδή πέρα από το θεσμικό πλαίσιο θα έχουμε καταφέρει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το καλό όλων.

Αν δεν είστε ακόμα μέλος γραφτείτε τώρα!
Η ισχύς εν τη ενώσει!

Με αγάπη και εκτίμηση,