Σχετικά με τον κορωνοϊό – Μένουμε στο σπίτι δημιουργικά

Αγαπητά μέλη, φίλοι και φίλες του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδας,

Υπό το πρίσμα των σημερινών συνθηκών έχουμε ευθυγραμμιστεί με τους διεθνείς οργανισμούς που σχετίζονται με τη Γιόγκα, ώστε να συμβάλλουμε στον περιορισμό της εξάπλωσης αυτής της νόσου. Είναι, πλέον, επιτακτική η ανάγκη τήρησης των κανόνων υγιεινής και ο περιορισμός μας στο σπίτι για όσο χρειαστεί. Μόνον έτσι μπορούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας, τους μαθητές μας (για όσους από εσάς είστε δάσκαλοι Γιόγκα) και τους συνανθρώπους μας γενικότερα. Είναι σπουδαία άσκηση παρουσίας και εγρήγορσης να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής, γιατί έτσι γινόμαστε πιο συνειδητοί.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην επιτρέψουμε στον φόβο να εξελιχθεί σε πανικό, θολώνοντας την ορθή μας κρίση.

Ο περιορισμός μας στο σπίτι μπορεί να σταθεί κίνητρο για περισυλλογή και δημιουργία ή ευκαιρία για μια ανάπαυλα από τις συνεχείς μετακινήσεις, καθώς και για μια σύσφιξη των σχέσεων μας με τους αγαπημένους μας. Μπορεί να γίνει μια θαυμάσια ευκαιρία για να στρέψουμε την προσοχή μας προς τα μέσα και να αφιερώσουμε τον χρόνο μας στον διαλογισμό, στην άσκηση των άσανα, στην πραναγιάμα και στις αναπνευστικές ασκήσεις, στη μελέτη, στην αυτογνωσία, στην ακρόαση ομιλιών, στην τέχνη, στα παιχνίδια, στην προσφορά υπηρεσίας, στη γαλήνη κ.ο.κ. Να μάθουμε νέους τρόπους ύπαρξης! Να φροντίσουμε τον εαυτό μας σωματικά, νοητικά και πνευματικά.

Πιο συγκεκριμένα, απευθυνόμενοι στους δασκάλους Γιόγκα, κατανοούμε ότι είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους.

• Οφείλουμε να παράσχουμε ένα ασφαλές καταφύγιο για τους μαθητές μας και να τους δώσουμε τα εργαλεία ώστε να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση.
  • Θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις λόγω των ακυρώσεων των μαθημάτων δια ζώσης. Ερευνήστε τους διάφορους τρόπους διαδικτυακής επαφής και διδασκαλίας μέσω των υφιστάμενων διαδικτυακών πλατφορμών (Zoom, Messenger, Skype, WhatsApp κ.λπ.).
  • Ενημερώστε τους μαθητές σας για τις αλλαγές, τα νέα προγράμματα και τρόπους εκπαίδευσης, μέχρι να τελειώσει η κρίση και προτείνετέ τους κάποιες απλές πρακτικές που μπορούν να χρησιμοποιούν στο σπίτι. Παροτρύνετε τους μαθητές σας να εξασκούνται όσο γίνεται συχνότερα.
  • Να θυμάστε ότι τα διαδικτυακά μαθήματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν επακριβώς τα κλασικά μαθήματα (δια ζώσης) γι’ αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην ύλη που θα επιλέξετε να διδάξετε online και το πλαίσιο των μαθήματων σας.
  • Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε τα πολύτιμα εργαλεία της Γιόγκα. Ασκηθείτε στις πρακτικές των Ασάνα, της Πραναγιάμα, των Χαλαρώσεων, των Συγκεντρώσεων και των Διαλογισμών.

Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και δεσμευόμαστε να σας στηρίξουμε. Αν θέλετε μπορείτε να απευθύνεστε σε μας για βοήθεια, ανταλλαγή ιδεών και προβληματισμών. Το μέλος του Δ.Σ. Περικλής Χριστοδουλόπουλος κάνει διαδικτυακά μαθήματα και μπορείτε να απευθύνεστε σ’ αυτόν για να σας βοηθήσει με την εμπειρία του.

Σε επόμενη ενημέρωση θα σας δώσουμε οδηγίες για τους ομαδικούς διαλογισμούς που σχεδιάζουμε.

Μέσα από αυτήν τη δοκιμασία θα γίνουμε καλύτεροι δάσκαλοι, καλύτεροι μαθητές, καλύτεροι άνθρωποι.

Να είστε όλοι καλά,
Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδας